T-HT Tollembeekse Hanezoekerstochten

Zondag 12 december 2021

ONDER VOORBEHOUD! (in afwachting van een beslissing van de provinciale en gemeentelijke autoriteiten)

 

 

A CORONA SAFE organisatie

Op  de officiële site van de overheid  https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ1711/ worden de nieuwe maatregelen weergegeven. Voor onze wandelingen blijft het gebruik van het Covid Safe Ticket verplicht en ook volledige mondmaskerplicht bij de inschrijving, in de startzaal of rustpost.  Tijdens de wandeling buiten mag het mondmasker af als er voldoende afstand is met andere wandelaars. Wie wil kan zeker het mondmasker aanhouden tijdens de wandeling. In de startzaal en de rustposten moet men het mondmaster dragen totdat men plaats heeft genomen aan tafel.

 

ZIe ook HANEZOEKERSTOCHTEN 2020 Praktische info 

https://www.walkinginbelgium.be/de-wandelkalender/details/tocht/108002

infos over vorige edities


 De spotnaam van de Tollembekenaren is de Hanezoekers.

Deze spotnaam zou dateren van de jaren 1800. De torenhaan zou voor herstelling naar beneden zijn gehaald. Men had hem in een schuur op de dorsvloer gezet om hem ‘s anderendaags terug op de toren te plaatsen. Tot eenieders verwondering was de haan ‘s nachts verdwenen. Overal werd er vruchteloos naar de torenhaan gezocht. Het kwaad was geschied. In de omliggende gemeenten had men veel jolijt met dit gebeuren. “De Hanezoekers” werden geboren. Op zekere dag kreeg de pastoor een anonieme brief waarin gemeld werd dat, indien er vóór de eerste zondag na Sint-Marten in de gemeente de tien schoonste hanen werden gepluimd, de kerkhaan terug zou komen. Velen liepen samen met de pastoor en de champetter de grote neerhoven af. Met enige tegenzin van de boeren werden enkele dagen vóór de gestelde datum de tien schoonste hanen de kop afgesneden. Toen de koster op de eerste zondag na Sint-Marten, de grote kerkdeur opentrok, vond hij de ververmiste haan op de kerktrappen. Als een lopend vuurtje werd het goede nieuws over de gemeente verspreid. In de namiddag voerde men de weergevonden torenhaan op een kruiwagen, met palmtakken en Spaans groen versierd, triomfantelijk de dorpsplaats rond. De hele dag was het feest in Tollembeek. Ze liepen over van blijdschap. Er werd gedronken, gezongen en gedanst. ’s Avonds was er dan een groot eetfestijn met vol-au-vent.

Dit was duidelijk een geslaagde grap van een paar flauwe plezanterikken die eens lekker wilden eten op kosten van de boeren.

http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/tollembekenaren-hebben-de-haan-teruggevonden/10178

Over Tollembeek en Hanezoekers, zie ook op deze website