T-HT 5 tot 20 December : Hanezoekerstochten Tollembeek

 

Zaterdag 5 december tot Zondag 20 december 2020 :

Uit ons kot voor de

8ste Hanezoekerstochten

 

Er zal vanuit Tollembeek een permanent bewegwijzerd parcours zijn. Er zal kunnen worden gekozen tussen een wandeling van 7.7-km of een van 12.7-km. De start ligt aan het standbeeld van Urbanus op de parking te Tollembeek.

  • Het parcours van 7-km maakt een wandeling in Tollembeek daar
  • waar de 12-km een extra lus maakt richting Vollezele.

 

 

Er moet dus voor deze clubactiviteit niet worden ingeschreven en je doet de wandeling op vrije basis. Er zal ook geen bevoorrading zijn.

Bij alle activiteiten respecteren we de opgelegde coronamaatregelen.

 

 

DOWNLOAD HIER BENEDEN DE WANDELKAART

Downloaden (PDF, 2.64MB)

Zie ook

 Uit ons kot voor de 8ste TOLLEMBEEKSE HANEZOEKERSTOCHTEN

 

 

 Ga wandelen tijdens de 8ste TOLLEMBEEKse Hanezoekerstochten

 

andere infos over vorige edities


 De spotnaam van de Tollembekenaren is de Hanezoekers.

Deze spotnaam zou dateren van de jaren 1800. De torenhaan zou voor herstelling naar beneden zijn gehaald. Men had hem in een schuur op de dorsvloer gezet om hem ‘s anderendaags terug op de toren te plaatsen. Tot eenieders verwondering was de haan ‘s nachts verdwenen. Overal werd er vruchteloos naar de torenhaan gezocht. Het kwaad was geschied. In de omliggende gemeenten had men veel jolijt met dit gebeuren. “De Hanezoekers” werden geboren. Op zekere dag kreeg de pastoor een anonieme brief waarin gemeld werd dat, indien er vóór de eerste zondag na Sint-Marten in de gemeente de tien schoonste hanen werden gepluimd, de kerkhaan terug zou komen. Velen liepen samen met de pastoor en de champetter de grote neerhoven af. Met enige tegenzin van de boeren werden enkele dagen vóór de gestelde datum de tien schoonste hanen de kop afgesneden. Toen de koster op de eerste zondag na Sint-Marten, de grote kerkdeur opentrok, vond hij de ververmiste haan op de kerktrappen. Als een lopend vuurtje werd het goede nieuws over de gemeente verspreid. In de namiddag voerde men de weergevonden torenhaan op een kruiwagen, met palmtakken en Spaans groen versierd, triomfantelijk de dorpsplaats rond. De hele dag was het feest in Tollembeek. Ze liepen over van blijdschap. Er werd gedronken, gezongen en gedanst. ’s Avonds was er dan een groot eetfestijn met vol-au-vent.

Dit was duidelijk een geslaagde grap van een paar flauwe plezanterikken die eens lekker wilden eten op kosten van de boeren.

http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/tollembekenaren-hebben-de-haan-teruggevonden/10178

Over Tollembeek en Hanezoekers, zie ook op deze website