T-HT Derde Zondag van December Tollembeekse Hanezoekerstochten

Afspraak in 2024 voor de 12de editie :     

  3de zondag december 15/12/2024 -meer info volgt

Eerste info”s in de kalender van de Federatie

 

11de Tollembeekse Hanezoekerstochten :zondag 17 december 2023

  Tevreden wandelaars

  Dappere vrijwilligers

Met 1348 op de afspraak.

Het waren drukke weken. Het is ons gelukt om alle puzzelstukken mooi te laten passen.

Er was echter één element waar we geen invloed op hadden, het weer. Ware het niet dat regen het belangrijkste element is dat een buitenactiviteit kan beïnvloeden. De laatste maanden werden we bedacht met veel regen. Het was dan voor onze club een opluchting dat onze Tollembeekse Hanezoekerstochten konden rekenen op een dag met uitstekend wandelweer. Hier en daar waren er nog enkele sporen van het natte weer van de voorbije weken maar dit kon onze deelnemers niet deren.

Hiervan zijn de 1348 wandelaars het bewijs. Na hun tocht hoorden we tal van positieve reacties. En niet alleen het parcours was een voltreffer. Onze in eigen keuken bereidde tomatensoep met balletjes werd fel gesmaakt. Komt er nog bij dat, bij hun aankomst, de geur van de verse, overheerlijke wafels hun reukzin prikkelde.

De wachtrij aan de culinaire standjes namen de sportievelingen er graag bij. Al bij al beleefden onze deelnemers een unieke, mooie wandeldag. Een organisatie dat de naam “Parel van het Pajottenland®” waardig is.

uitslagen op de website van de Federatie

KOM MET ONS DE HAAN ZOEKEN

Voor deze 11de editie zakken we af naar het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Willem Tell.
Hernestraat 5 1570 Tollembeek.
Er kan vrij worden gestart tussen 07u30 en 15u00
Om zoveel mogelijk wandelaars de gelegenheid te bieden om van een aangename wandeling te genieten staan er 9 verschillende afstanden geprogrammeerd. Er kan worden gekozen voor een wandeling van 4-6-8-12-15-18-22-25 of zelfs 30-km. Voor rolstoelgebruikers en kinderbuggy’s zijn er zelfs parcours van 4 en 6-km uitgewerkt.
De lokale lussen, een aaneenschakeling van verharde verkeersarme baantjes, weggetjes en paadjes doorkruisen de mooiste plekjes in het Urbanusdorp.

Het kronkelend paadje langsheen de Mark leidt ons door de weiden en door de stilte van de rustende natuur. Verkeersarme baantjes sturen ons dan verder via de Flieterkouterwijk met de typische voortuintjes en de Flietermolen richting het treinstation in Tollembeek. Aan de spoorweg staat een meer dan 4 meters hoge mijnwerkerslamp. Deze moet ons er doen aan herinneren dat begin van 20ste eeuw dagelijks heel wat kompels van de omliggende gemeenten dagelijks de trein namen om in de Waalse koolmijnen te gaan werken. Een tweede gedeelte in deze lus leidt ons naar de oude Kramerijkhoeve.

 

 

 

Vanaf 12-km wandelen we eveneens tussen de weiden en naast de Mark richting Vollezele. We trekken verder naar de rustpost in B & B Hof ter Haegen. Ooit speelde deze hoeve in het begin van de 20ste eeuw een belangrijke rol in de Vollezeelse geschiedenis van het Brabants trekpaard.

18-25 en 30-km wandelen een extra lus over de Congoberg. Het trotseren van een paar kuitenbijters wordt beloond met prachtige panoramische vergezichten.We zetten onze tocht verder tussen de velden, slingerende paadjes en kronkelende baantjes.

Terug aangekomen in de startplaats kunnen we even uitblazen bij een lekker biertje. Er zijn de belegde broodjes en onze, thuis bereidde, heerlijke soep van verse intergroenten.

En natuurlijk staan de niet te versmaden malse, heerlijk ruikende wafels volgens het recept van oma Clementine op het menu van deze Tollembeekse Hanezoekerstochten.

AFSTANDEN

 

HANEZOEKERSTOCHTEN Praktische info

Info op de website van WandelSport Vlaanderen

HANEZOEKERSTOCHTEN: vorige edities


De spotnaam van de Tollembekenaren is de Hanezoekers.

Deze spotnaam zou dateren van de jaren 1800. De torenhaan zou voor herstelling naar beneden zijn gehaald. Men had hem in een schuur op de dorsvloer gezet om hem ‘s anderendaags terug op de toren te plaatsen. Tot eenieders verwondering was de haan ‘s nachts verdwenen. Overal werd er vruchteloos naar de torenhaan gezocht. Het kwaad was geschied. In de omliggende gemeenten had men veel jolijt met dit gebeuren. “De Hanezoekers” werden geboren. Op zekere dag kreeg de pastoor een anonieme brief waarin gemeld werd dat, indien er vóór de eerste zondag na Sint-Marten in de gemeente de tien schoonste hanen werden gepluimd, de kerkhaan terug zou komen. Velen liepen samen met de pastoor en de champetter de grote neerhoven af. Met enige tegenzin van de boeren werden enkele dagen vóór de gestelde datum de tien schoonste hanen de kop afgesneden. Toen de koster op de eerste zondag na Sint-Marten, de grote kerkdeur opentrok, vond hij de ververmiste haan op de kerktrappen. Als een lopend vuurtje werd het goede nieuws over de gemeente verspreid. In de namiddag voerde men de weergevonden torenhaan op een kruiwagen, met palmtakken en Spaans groen versierd, triomfantelijk de dorpsplaats rond. De hele dag was het feest in Tollembeek. Ze liepen over van blijdschap. Er werd gedronken, gezongen en gedanst. ’s Avonds was er dan een groot eetfestijn met vol-au-vent.

Dit was duidelijk een geslaagde grap van een paar flauwe plezanterikken die eens lekker wilden eten op kosten van de boeren.

http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/tollembekenaren-hebben-de-haan-teruggevonden/10178