T-HT Derde Zondag van December Tollembeekse Hanezoekerstochten

11de Tollembeekse Hanezoekerstochten :zondag 17 december 2023

Meer concrete informatie over deze cluborganisatie wordt tijdig op onze website

Info op de website van WandelSport Vlaanderen

 

10de Tollembeekse Hanezoekerstochten :zondag 11 december 2022

Zie de resultaten op de website van WandelSport Vlaanderen

 

Eindelijk kunnen de Tollembeekse Hanezoekerstochten opnieuw onder normale omstandigheden worden georganiseerd.

Plaats van afspraak: Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Willem Tell.

                                 Hernestraat 5 1570 Tollembeek.

                                 Starten tussen 07:30 en 15:00

Er staan wandelingen geprogrammeerd van 4-6-8-12-18 en 24-km.

Naast deze afstanden is er eveneens een parcours van 4 en 6-km uitgewerkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderbuggy’s.

De lokale lussen, een aaneenschakeling van verharde baantje en paadjes doorkruisen de mooiste plekjes in het Urbanusdorp. 

Het kronkelend paadje langsheen de Mark leidt ons door de weiden en door de stilte van de rustende natuur. Verkeersarme baantjes sturen ons onder meer naar het station in Tollembeek. Net over de spoorweg staat een meer dan 4 meters hoge mijnwerkerslamp. Deze moet ons er doen aan herinneren dat begin van 20ste eeuw dagelijks heel wat kompels van de omliggende gemeenten dagelijks de trein namen om in de Waalse koolmijnen te gaan werken. Via het station wandelen we verder naar rustige Flieterkouterwijk met de typische voortuintjes en de Flietermolen.

 

 

Vanaf 12-km wordt er richting Herne gewandeld. Ook hier wordt er over rustige baantjes gestapt. Enkele weggetjes leiden ons naar het centrum van Herne. Via het wandelpad bereiken we de Sint Waltrudismolen ook de Rendriesmolen of Molen van Looiken genaamd.

 

Het parcours loop verder voor de romaanse-gotische Sint-Petrus en Pauluskerk. Net  als de watermolen dateren de oude overblijfselen van deze kerk uit de 11de en 12de eeuw.

Vanuit de rustpost in Herne maakt het parcours van 24-km een extra lus richting Edingen.

Na deze lus sluit deze afstand aan bij de 12- en 18-km.

Tussen de weiden en velden, slingerende paadjes langsheen de Mark  wandelen we terug naar de startplaats.                                                  

Wandelen is dan ook de ideale gelegenheid om zowel van een fysieke belevenis te genieten, een geestelijke ontspanning te ervaren als je sociale leven aan zijn trekken te laten komen. Natuurlijk staan op deze Tollembeekse Hanezoekerstochten de lekkere verse wafels volgens het recept van oma Clementine op het menu. Een andere culinaire voltreffer is onze heerlijke soep van verse wintergroenten uit de keuken van oma.

Downloaden (PDF, 2.21MB)

 

Zie op de website van de Federatie WSpVL

infos over vorige edities


 De spotnaam van de Tollembekenaren is de Hanezoekers.

Deze spotnaam zou dateren van de jaren 1800. De torenhaan zou voor herstelling naar beneden zijn gehaald. Men had hem in een schuur op de dorsvloer gezet om hem ‘s anderendaags terug op de toren te plaatsen. Tot eenieders verwondering was de haan ‘s nachts verdwenen. Overal werd er vruchteloos naar de torenhaan gezocht. Het kwaad was geschied. In de omliggende gemeenten had men veel jolijt met dit gebeuren. “De Hanezoekers” werden geboren. Op zekere dag kreeg de pastoor een anonieme brief waarin gemeld werd dat, indien er vóór de eerste zondag na Sint-Marten in de gemeente de tien schoonste hanen werden gepluimd, de kerkhaan terug zou komen. Velen liepen samen met de pastoor en de champetter de grote neerhoven af. Met enige tegenzin van de boeren werden enkele dagen vóór de gestelde datum de tien schoonste hanen de kop afgesneden. Toen de koster op de eerste zondag na Sint-Marten, de grote kerkdeur opentrok, vond hij de ververmiste haan op de kerktrappen. Als een lopend vuurtje werd het goede nieuws over de gemeente verspreid. In de namiddag voerde men de weergevonden torenhaan op een kruiwagen, met palmtakken en Spaans groen versierd, triomfantelijk de dorpsplaats rond. De hele dag was het feest in Tollembeek. Ze liepen over van blijdschap. Er werd gedronken, gezongen en gedanst. ’s Avonds was er dan een groot eetfestijn met vol-au-vent.

Dit was duidelijk een geslaagde grap van een paar flauwe plezanterikken die eens lekker wilden eten op kosten van de boeren.

http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/tollembekenaren-hebben-de-haan-teruggevonden/10178