G.Baljuwtochten vorige edities

UIT ONS KOT VOOR DE BALJUWTOCHTEN 2020

augustus 22 @ 07:00 – augustus 30 @ 23:30

Ter vervanging van de Baljuwtochten is er een aangepaste versie uitgewerkt : twee wandelingen van 6 of 12 km.

Beide wandelingen starten aan het Baljuwhuis.  

Start en aankomst: Gemeentelijke Trefcentrum Baljuwhuis, Kammeersweg 2 te 1570 Galmaarden

In het centrum van Galmaarden, nabij de kerk en de Marktplaats.

 

Onderweg splitsen de 2 afstanden.  Dit wordt met de nodige borden duidelijk gemaakt.

Downloaden (PDF, 2.67MB)

Downloaden (PDF, 2.69MB)

Tijdens deze rustgevende wandeling door het stiltegebied tussen Dender en Mark is het aangenaam vertoeven.

 

 

Het vlakke parcours van 6-km loopt richting Waarbeke. Onderweg kijken we vanop veilige afstand naar de Congoberg. Halverwege is er een splitsing en trekken we met de 12-km over de rug van de Congoberg. Een klimmetje dat de moeite loont. Van hier krijgen we in het noorden een prachtig zicht op de dendervallei. Even later zien we dan aan de einder in het zuidwesten de streek over de taalgrens opduiken.

Deze 2 wandelingen zullen van zaterdag 22 augustus tot en met zondag 30 augustus permanent zijn bewegwijzerd. Deelnemen is gratis. Er zijn geen inschrijvingen maar ook geen rustposten of bevoorradingen tijdens de wandeling.

 

 

Zondag 30 augustus 2020 :

21ste Baljuwtochten

 

De coronasituatie is verbeterd en stelt ons enigszins een beetje gerust. Maar het virus sluipt nog steeds rond en kan op elk moment weer de kop opsteken. De eenvoudige maatregels, handhygiëne, 1.50m afstand houden en het dragen van een mondmasker daar waar de afstand niet kan worden gerespecteerd blijven gelden. Wanneer we zien hoe heel wat mensen het niet zo nauw nemen en een loopje nemen met deze regels, heeft het bestuur besloten om de Baljuwtochten van 30 augustus te annuleren. We willen niet geconfronteerd worden dat, door de houding van sommige mensen, onze medewerkers besmet zouden raken. We willen ook niet dat onze club aan de basis ligt van een nieuwe verspreiding van het COVID-19-virus. Ook de praktische schikkingen, zoals hygiëne en de richtlijnen opgelegd door de federatie maken het quasi onmogelijk om op een normale en veilige manier te organiseren.

 

Info’s op Wandelkalender van de Federatie

 

 

baljuwtochten flyer TGV

 

 


Zondag 25 augustus 2019

PROMO TOCHT

Uitslagen op de site van de federatie : druk hier

toch-nog-1160-wandelaars-tijdens-baljuwtochten-ondanks-de-tropische-temperaturen

1160-deelnemers-op-de-baljuwtochten

 

Vanuit het prachtige kader van het gemeentelijk trefcentrum “Het Baljuwhuis” met zijn rustgevende tuin, worden de wandelaars door de parel van het Pajottenland geloodst. Op het binnenplein kunnen de deelnemers proeven van een ambachtelijk ijsje van ’t Crèmetonneke. De rustgevende tuin maakt het plaatje compleet.

 

Voor deze feestelijke editie trekken we door het wandelparadijs bij uitstek, Vollezele. Via landelijke baantjes, loswegen en wandelpaadjes trekken we over een glooiend parcours door een oase van rust. De vele adembenemende vergezichten en idyllische plekjes doen ons extra genieten van deze wandeling.

De vele adembenemende vergezichten en idyllische plekjes doen ons extra genieten van deze wandeling.

4 en 6 km maken een lus via de Driscartwatermolen, het treinstation van Galmaarden. 6 km maakt een extra ommetje langsheen de Eetveldewatermolen.

 

Vanaf 9 km trekken we naar het gehucht Sint-Leonardus. Dit gehucht ontleent zijn naam aan de kapel waarvan de huidige vorm dateert uit 1761.

Op het traject komen we onder meer langs de gesloten hoeve Hof van Lumen.

Vandaar  wandelen we met de afstanden vanaf 12 km verder naar het centrum van Vollezele. Op dit gedeelte wandelen we langsheen Hof ter Haegen. Deze vierkanthoeve speelde eind van de 19de eeuw eveneens een belangrijke rol in het peerdendorp, Vollezele.  

 

17-23 en 28 km maken een extra lus door deze heuvelachtige gemeente.

34 en 42 km zetten hun wandeling verder richting Herfelingen.

 

Via Oetingen bereiken zij opnieuw Vollezele. Het traject dat hiervoor werd uitgestippeld zorgt ervoor dat er hoegenaamd geen echte kuitenbijters in verwerkt zijn.

We denken en hopen dat deze Baljuwtochten je een aangename, gezellige en fijne wandeldag zal bezorgen in het prachtige Pajottenland.

DRUK Hier voor G.BT editie 2019 praktische info

EDITIE 2018

De 19de editie van de Baljuwtochten was een groot succes. Maar liefst 1708 wandelaars kwamen in Galmaarden genieten van een prachtige wandeling door het glooiend Pajottenland. We mogen zeker de weergoden dankbaar zijn voor het ideale wandelweer. Voor de medewerkers was het uiteraard werken geblazen maar ze deden dit met inzet en volle goesting. Hun bijdrage droeg dan ook bij tot deze succeseditie

enkele foto’s van de 19de editie

Uitslagen beschikbaar op de site van de Federatie

Je start vanuit een uniek historisch kader met een mooi park. Langs tal van rustige wandelpaadjes en kronkelende baantjes kan je maximaal genieten van een pareltocht. Het glooiend landschap met adembenemende vergezichten.

AFSTANDEN : 4-6-9-12-16-21-25-28-35-42 km

Voor de negentiende maal organiseert onze lokale wandelclub, Parel van het Pajottenland®, de Baljuwtochten.

Alle afstanden lopen via zeer rustige baantjes, paadjes en wegeltjes.

Tijdens de wandeling kan u genieten van de pracht en de rust van onze gemeente. Wij leiden u door een oase van stilte.

Centraal in onze wandeling staan de kronkelende Mark met zijn gerestaureerde Driscartwatermolen en de Eetveldewatermolen.

 

Het glooiende landschap zorgt dan op zijn beurt voor panoramische zichten die gerust in een toeristische brochure kunnen worden opgenomen. Tevens wordt er, om een extra dimensie aan de Baljuwtochten te geven, door het natuurgebied gelegen op de grens met Viane en Galmaarden gewandeld.

 

 

Om zowel de recreant als de getrainde wandelaar aan zijn trekken te laten komen, kan er worden gekozen uit maar liefst tien verschillende afstanden.

Het parcours van 4 en 6 km brengt u in een wijde bocht rond het centrum van Galmaarden.

9 -12-16 en 21km brengen u richting Viane.

Zij die kiezen voor 25 – 28 – 35 of 42 km zetten hun tocht verder richting Bever.

 

 

 

Er kan tussen 7u. en 15u. vanuit het Gemeenschapscentrum Baljuwhuis in het centrum van Galmaarden worden gestart. De aankomst dient wel ten laatste om 17u30 te zijn bereikt.

Er is een ruime parking voorzien op wandelafstand van de startplaats.

Op de rustposten kan u even op adem komen bij een stevige pint of een lekkere bol soep van verse groenten. Voor de hongerige magen zijn er de belegde broodjes en uiteraard de echte Geraardsbergse mattentaarten.

Een aanrader dus om uw zondag op een aangename, gezellige en sportieve manier door te brengen.

Praktische info’s : druk hier

Vorige edities

 

 

EDITIE 2017

UItslagen : druk hier

AFSTANDEN: 4-,6-,9-,12-,16-,21-,25-,28-,35-,42-km.

Vanuit het historisch kader, het gemeentelijk trefcentrum “Het Baljuwhuis” met zijn rustgevende tuin, worden de wandelaars door dit uniek stukje natuur geloodst.

Voor de 18de editie bewandelen we hoofdzakelijk de wandelpaadjes en landelijke wegeltjes die zich kronkelend een weg zoeken in het glooiende landschap tussen de Congoberg en de Bosberg.

Dit wandelparadijs bezorgt u dan ook een enige beleving doorheen het Stiltegebied. Langsheen de uitgestrekte akkers en weilanden ontdekken we in een oase van rust de vele idyllische plekjes en de mooie vergezichten.

 

De wandelaars die de uitdaging aangaan om 28-, 35-, of 42-km te stappen, trekken via het Raspaillebos over de top van de Bosberg.

 

Er is een rustpost ingebouwd in de nabije omgeving van de gotische Sint-Jan-de-Doperkerk te Nieuwenhove. De eigenlijke kerk met zijn achthoekige toren dateert vanuit de 13de eeuw.

Een tweede rustpost vindt u in de onmiddellijke omgeving van de Sint-Amanduskerk in het vredige Waarbeke.

 

 

We denken en hopen dat deze Baljuwtochten u een aangename, gezellige en fijne wandeldag zal bezorgen in het prachtige Pajottenland.

 

Downloaden (PDF, 172KB)

Downloaden (PDF, 2.3MB)

Downloaden (PDF, 1.67MB)

2016

17de Editie van de Baljuwtochten

zondag 28 augustus 2016

Uitslagen

Foto’s

 

Vanuit het prachtige kader van het gemeentelijk trefcentrum “Het Baljuwhuis” met zijn rustgevende tuin, worden de wandelaars door dit unieke stukje natuur geloodst. Voor de 17de editie van de Baljuwtochten trekken we deze keer naar het hart van de Parel van het Pajottenland®, het wandelparadijs bij uitstek,Vollezele. Via landelijke baantjes, loswegen en wandelpaadjes trekken we over een glooiend parcours door een oase van rust met een overvloed aan adembenemende vergezichten. Het traject dat hiervoor werd uitgestippeld zorgt er voor dat er hoegenaamd geen echte kuitenbijters in verwerkt zijn. Vanuit de rustpost in Vollezele worden extra lussen voorzien. Vanaf 27-km loopt het traject langsheen uitgestrekte landerijen richting Herfelingen. We denken en hopen dat deze Baljuwtochten je een aangename, gezellige en fijne wandeldag zal bezorgen in het prachtige Pajottenland.

Voor meer info kan u contact opnemen met Raymond Dero: 054-56.73.74. of raymond.dero@skynet.be

 

Downloaden (PDF, 141KB)

 

2015

logo wandel gazetteSchitterende Baljuwtocht vanuit Galmaarden

BWT 2015 Nieuwsblad

persinfo

http://www.persinfo.org/2015/08/31/baljuwtochten-trokken-1300-wandelaars

BWT 2015 Persinfo

 

Uitslagen in de Marching : Eindclassement per club

logo marching

 

http://marching.be/uitslagpdfgenerator/generateuitslag.php?id=22283


25ste verjaardag16de EDITIE VAN DE BALJUWTOCHTEN –

WISSELBEKERTOCHT AKTIVIA 30 augustus 20152 banner Flyer baljuwtochten 2015 290 x 230

bttn_baljuwhuis(1)STARTPLAATS: Baljuwhuis, Kammeersweg Galmaarden.

AFSTANDEN: 4- , 6- , 9- , 12- , 16- , 21- , 25- , 28- , 35- , 42-km

Voor de 16de maal worden de Baljuwtochten georganiseerd.

We hebben ons uiterste best gedaan om een uitgelezen wandelparcours uit te stippelen.

Via tal van onverharde wegen en paadjes loodsen we de wandelaar langsheen tal van idyllische plekjes die eigen zijn aan het mooie Pajottenland.

Tevens is het in dit glooiende landschap genieten van de talloze en adembenemende vergezich

Centraal in onze wandeling staat de kronkelende Mark met zijn     gerestaureerde Driscartwatermolen driscartwatermolenen de Eetveldewatermolen.

sint leonardusWanneer u kiest voor een wandeling van 4- 6- of 9-km wordt u via een lus naar Sint Leonardus gestuurd om dan langsheen de nog in werking zijnde Eetveldewatermolen en de kronkelende Mark terug naar de startplaats te keren.

vianeVanaf 12-km trekken we richting Viane.

beverKiest u voor een wandeling van 25-km of meer, dan leidt het parcours u vanuit Viane naar het vredige Bever. De meeste afstanden lopen over een relatief vlak parcours.

bosbergOp de terugweg naar de startplaats worden enkel de wandelaars die hebben gekozen voor 21-,28-,35- of 42-km over de Bosberg gestuurd.

Een uitdaging maar zeker de moeite waard. Op onze tocht van Viane naar de startplaats stappen we door een mooi stukje natuurgebied.

Er kan worden gestart tussen 7u. en 15u. vanuit het uniek kader van het Gemeenschapscentrum Baljuwhuis, Kammeersweg 2 in Galmaarden. De aankomst dient wel ten laatste om 17u30 zijn bereikt.

parkingEr is een ruime parking voorzien op 400-m van de startplaats. 

mattentaart tomaaten soep Op de rustposten kan u even op adem komen bij een stevige pint of een lekkere bol soep van verse groenten. Voor de hongerige magen zijn er de belegde broodjes en uiteraard de mattentaarten. Dit alles tegen zeer democratische prijzen.

Een aanrader dus om uw zondag op een aangename en sportieve manier in Galmaarden door te brengen.

 

2014

In de lokale pers : GALMAARDEN – Baljuwtochten verwelkomen 1635 wandelaars

editiepajot

hln

http://www.hln.be/regio/feesten-in-galmaarden/1-635-wandelaars-op-baljuwtochten-p20639/

 

Fotos van de vijftiende editie:

https://plus.google.com/photos/+PierreVelghe/albums/6053735212443708177

 

 

Uitslagen in de Marching : Eindclassement per club

logo marching


2013

http://marching.be/uitslagpdfgenerator/generateuitslag.php?id=18196

het-nieuwsblad

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bllsc_20130825_002

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bllsc_20130823_001


2012

foto’s van de 2012 editie: druk hier