V.BrT Vorige editie

Zondag 20 augustus 2023 – 34ste Brillanttochten Vollezele 


Downloaden (PDF, 21KB)

Waarschijnlijk de mooiste zomerwandelingen

 in het prachtige PAJOTTENLAND

Op zondag 20 augustus organiseert wandelclub Parel van het Pajottenland®  vanuit Vollezele de 34ste editie  van de Brillanttochten.

We starten vanuit de GBS de Notelaar Ninoofsesteenweg 72.

Er is keuze uit maar liefst 8 verschillende afstanden. Met parcoursen van 4-6-9-12-15-18-25- en 30-km zijn we overtuigd dat zowel de recreant als de fervente sportieveling aan zijn trekken komt.

Zij die 4-km en 6-km wandelen kunnen een keuze maken tussen een parcours toegankelijk voor kinderbuggy en andersvaliden of een parcours met onverharde stukken.

De wandelingen van 4 en 6-km maken een tochtje richting Congoberg. Het hoogste punt van iets meer dan 90-m een letterlijke en figuurlijke toplocatie. Unieke panorama’s verzekerd.

Op de terugweg komen we langs de Sint Pauluskerk, een beschermd monument en het in het oude gemeentehuis ingericht museum van het Belgisch trekpaard.

 

 

 

 

De wandeling van 9-km maakt eerst de lus over de Congoberg om dan samen met al de andere afstanden richting Zavelberg te wandelen. Met een top van meer dan 100 hoogtemeters komen we, met onder meer Steenhoutbos met zijn kapel, opnieuw terecht op nog een toplocatie.

 

Vanaf hier gaat het voor de parcours vanaf 12-km in dalende lijn naar de rustpost in Oetingen. Met de nodige lussen door het pittoresk en glooiend Pajottenland, langs de oude trambedding, rustige baantjes en wegeltjes, uitgestrekte landerijen stappen we terug naar ons eindpunt.

 

Zowel op de rustpost als op de start- en aankomstplaats kan er worden genoten van een frisse drank, een heerlijk tas koffie met een  lekker gebakje of een belegd broodje.

De inschrijving voor leden van de wandelfederatie bedraagt  €-1,5. Niet-leden betalen €-3. Kinderen onder de 12 jaar nemen gratis deel maar moeten zich wel inschrijven..

Starten kan vanaf 07:00 tot 15:00. Laatste aankomsttijd is 18:00.

Afstanden in een tabel formaat en dia’s

Info op de website van WandelSport Vlaanderen

 

Foto’s zoektocht 2022

Proficiat aan de  5 winnaars :

1ste plaats  Vekeman Lieze uit Lettelingen

2de plaats Desmet Christel uit Ninove

3de plaats Desmet Annick uit Vollezele

4de plaats Janquart Annick uit Tollembeek

5de plaats De Schauwer Juliette uit Geraardsbergen.

Vragenlijst met antwoorden

Downloaden (PDF, 289KB)

 

UITSLAGEN

Downloaden (PDF, 19KB)

 

Wandeling tussen de ontluikende natuur langs rustige paadjes en baantjes.

Het pittoreske  Pajottenland, schitterend in de mooie lentekleuren en de heerlijke lentegeuren.

Op vertoon van je geldig inschrijfbewijs aan de ingang van het privédomein Steenhout wandelen jullie door dit historisch kasteeldomein.                                                                                                                                     

 

 

 

Een primeur. Er wordt een fotozoektocht van ongeveer 6-km georganiseerd. Het deelnemersformulier voor deze fotozoektocht, enkel te bekomen op de dag van de wandeling, dient vóór 15u te worden gedeponeerd

Het museum van het Brabantse trekpaard zal deze zondag, 1 mei,  geopend zijn tussen de gewone openingsuren (13.30 u – 17 u)

Startlocatie

Polyvalente zaal De Notelaar
Ninoofsesteenweg 74a
1570 Vollezele (Galmaarden)
Vlaams-Brabant

Starten tussen 07u00 en 15u00
Laatste aankomsttijd 18u00

 Bekijk op kaart

Extra info

Parcours 4 km 6 km 9 km 12 km 15 km 18 km 25 km 30 km

  •  Minstens één parcours geschikt voor kinderwagens
  •  Minstens één parcours geschikt voor rolstoelen

 

Naar pagina V-BT Vollezele Brillanttochten parcours

Persbericht: 27 april 2021

DE LOKALE WANDELCLUB PAREL VAN HET PAJOTTENLAND®
Vollezele-Galmaarden

Organiseert in de maand mei
(vanaf zaterdag 1 tot maandag 24 mei)

EEN CORONAVEILIG WANDELEVENEMENTEN

Door het COVID-19-virus zijn we genoodzaakt om de 31ste editie van onze BRILLANTTOCHTEN voorzien op 1 mei te annuleren. Als bestuur zijn we echter niet bij de pakken blijven zitten. We vinden dat we, door de positieve commentaren, de wandelaars een alternatief moeten aanbieden.

Uit ons kot voor de BRILLANTTOCHTEN

Ter vervanging van de eigenlijke BRILLANTTOCHTEN, organiseren we twee wandelingen.

Het eerste parcours is een wandeling van 6,9-km. Via een waaier aan paadjes wandel je door het stiltegebied richting Congoberg.

Met het tweede parcours van 13,2-km stappen we richting Steenhoutbos en trekken we verder richting Denderwindeke. Via de Kasteelstraat bereiken we dan ons eindpunt.

De sportievelingen kunnen de beide lussen combineren en een wandeling maken van 20.1-km. Tijdens deze panoramawandelingen is het optimaal genieten van de rust in dit uniek stukje Pajottenland.

Je kan er luisteren naar de stilte en de ontluikende natuur ruiken en bewonderen.

De startplaats bevindt zich in de Bakkerstraat aan de trappen van de kerk van Vollezele.

Klik om de topografische kaarten van de parcours in .pdf formaat te downloaden.

Klik hier om naar fotoreportages van onze leden te kijken.

EDITIE 2021 = 1 mei 

1990-2020 – JUBILEUMJAAR 

WANDELCLUB PAREL VAN HET PAJOTTENLAND®

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan zal onze wandelclub tijdens de drie organisaties, 1 mei de Brillanttochten in Vollezele, 30 augustus de Baljuwtochten in Galmaarden en 13 december de Tollembeekse Hanezoekerstochten, een extra dimensie geven aan deze wandelingen.

 

Op 1 mei wordt de start gegeven van de “PAREL TROFEE”. De wandelaars die in 2020 aan onze 3 bovenvermelde organisaties deelnemen ontvangen bij hun deelname aan de Tollembeekse Hanezoekerstochten van 13 december een gepaste beloning

 

Meer nog. Op vertoon van een geldig inschrijfbewijs van deze Brillanttochten, aan de ingang, krijgen de deelnemers toegang tot het privaat kasteeldomein Steenhout. Een unieke gelegenheid om dit prachtig domein te verkennen.

 

Vollezele op zijn best, de Parel van het Pajottenland. Pittoreske hoekjes en idyllische plekjes. Je wandelt over de rug van de Congoberg. Dit jaar trek je via rustige baantjes en uitgestrekte landerijen richting Denderwindeke.

 

 

Info’s op de site van de Wandel Sport Vlaanderen Federatie

Gemeente Vollezele (Vlaams-Brabant)

Startlocatie

De Notelaar
Ninoofsesteenweg 74a
1570 Vollezele
Vlaams-Brabant

Starten tussen 07u00 en 15u00
Laatste aankomsttijd 17u30


 

 

 

 

 EDITIE 2019 = zondag 8 december 2019

UITSLAGEN op de website van de Wandelsport Vlaanderen

 

Reportage van Persinfo.org : 750 moedigen trotseren de weergoden op de Brillanttochten

 

een foto’s reportage van onze bestuurlid Marie Christine

 

 

Start en aankomst:

NIEUWE STARTPLAATS

Zaal Willem Tell

 

 Hernestraat 5 te 1570 TOLLEMBEEK

 

 

wafels

En uiteraard kan je ook nu proeven van onze overheerlijke, verse, geurige wafels klaargemaakt volgens het recept van oma Clementine.

U kan starten tussen 7u30 en 15u. De aankomst dient wel te worden bereikt vóór 17u30.

praktische-info

 

vorige-editie druk hier


EDITIE 2018 = zondag 2 december 2018

Brillanttochten-een-onverhoopt-succes

uitslagen op de website van de Federatie W. Sp. Vl.: druk hier

Start en aankomst: NIEUWE STARTPLAATS

zaal DE NOTELAAR

Ninoofsesteenweg 74a te 1570 Vollezele

Deze is gelegen op amper 200-m van de vorige.

 

 

Parcours 4 (4,6) en 6 (5.9) en 6-km rolstoel (6.0) maken een lus richting Congoberg. Tijdens deze wandeling komen we ondermeer voorbij hoeve Harras en Hof Ter Haegen. Beide boerderijen speelden samen met hoeve D’Hauwers de belangrijkste rol bij het fokken van het Brabants trekpaard.

9-km (9.4) trekt over Zavelberg en Steenhoutbos richting rustpost in Oetingen. Via tal van landelijke wegjes, rustige baantjes en langsheen Hof te Put bereiken zij de aankomst.

 

 

12-km (12.7) trekt eveneens over Zavelberg en Steenhoutbos richting rustpost te Lieferinge, een van de kleinste gemeenten in België. Ook hier zijn er tal van landelijke paadjes en baantjes verweven in het parcours. In hun wandeling naar de aankomst komen zij voorbij de ingang van het kasteel op het domein Steenhault.

15 (15.7) en 18-km (19.4) wandelen net als de 12 km naar de rustpost in Lieferinge. Van hieruit zetten ze hun wandeling verder naar de rustpost in Oetingen om dan naar de aankomst in Vollezele te stappen

25-km (24.8) wandelt  eveneens naar de rustpost in Lieferinge,  maken daar de lus naar de rand van Neigembos. Vervolgen dan hun tocht richting rustpost Oetingen om vandaar dan naar aan aankomst in Vollezele te wandelen.

30-km (30.9) wandelt het zelfde parcours als de 25-km maar doet eerst de lus van 6-km in Vollezele.

Tijdens deze Pareltocht is het echt genieten van het glooiend Pajottenland. Het parcours is gespijsd met mooie vergezichten, kapelletjes, pittoreske hoekjes en nog enkele typische boerderijtjes.

Een uniek alternatief voor de wandelaars die een kortere afstand wandelen is het museum van het Belgisch Trekpaard. Dit is gelegen op slechts 200-m van de startplaats. Het museum is normaal in het winter (vanaf 1 november) gesloten maar groepen kunnen gerust contact opnemen met het museum en vermelden dat het bezoek zou kaderen in jullie deelname aan de Brillanttochten. Voor meer concrete informatie verwijs ik je graag door naar hun website http://www.museumvanhetbelgischtrekpaard.be/

 

Editie 2017

Bedankt persinfo.org voor deze reportage

 

 

 

Uitslagen op de site van de federatie

 

Na de succesvolle organisatie in 2016 met ongeveer 1800 deelnemers staan we opnieuw klaar voor de 28ste editie van de Brillanttochten. Ook nu zullen de wandelaars aan hun trekken komen en worden de ze opnieuw verwend met een prachtig parcours. Een oase van rust. Het glooiend landschap staat op zijn beurt dan borg voor de nodige panoramische vergezichten. Het zal zeker genieten zijn van dit unieke stukje Pajottenland.

Het parcours van 6, 9 en 13-km slingert zich via de kronkelende baantjes en
paadjes richting Congoberg. Van op dit hoger gelegen gehucht is het genieten van de prachtige uitzichten over de wijde omgeving.

Voor parcours 9 & 13 km rustpost

in SKO Vollezele

 

Wie opteert om 16 of 19-km te wandelen wordt via de Congoberg richting Tollembeek gestuurd. Langsheen de kronkelende
Mark
bereiken zij de rustpost aldaar. Daarna stappen ze over de Keienberg en Spieringenberg terug naar de aankomst.

Rustpost Parochiezaal Tollembeek

naast beeld van Urbanus

 

Voor de stappers die deze afstanden onvoldoende vinden staat er een parcours van 25 of 32-km geprogrammeerd. Voor hen staat er dan een extra lus uitgestippeld richting Oetingen met onder meer een passage in Steenhoutbos.

 

wafels-2

En uiteraard kan je ook nu proeven van onze overheerlijke, verse, geurige wafels klaargemaakt

wafels

volgens het recept van oma Clementine.

 

 

 

 

 

 

U kan starten tussen 7u30 en 15u. De aankomst dient wel te worden bereikt vóór 17u30.

Afspraak dus op zondag 3 december 2017 in

FEESTZAAL BELVEDERE , Molenstraat 4 te 1570 Vollezele.

Verantwoordelijke = Dero Raymond raymond.dero@skynet.be Tel. 054/56 73 74 GSM 0474 69 38 29

Editie 2016

Uitslagen op de website van Wandelsport Vlaanderen

enkele fotos van de editie 2016

Een van de mooiste winterse wandelingen

in het prachtige PAJOTTENLAND

Op zondag 4 december 2016 organiseert wandelclub Parel van het Pajottenland® Vollezele de 27ste editie van de Brillanttochten.

vollezele Via rustige landelijke wegen en voetwegeltjes loodsen we u door het naakte, maar zo mooie landschap met zijn pittoreske hoekjes, idyllische plekjes en prachtige vergezichten. Ook nu zal het fijn vertoeven zijn in een rustige omgeving en zal het optimaal genieten zijn van de rust en de stilte. De ideale gelegenheid om de omgeving van Vollezele van uit een andere hoek te verkennen en te bewonderen. Een mooie gelegenheid om met vrienden en kennissen deze ervaring (opnieuw) te ontdekken.

brillant vollzele(1)Misschien ziet u ergens in de weiden enkele van de nakomelingen van Brillant, de beroemde stamvader van het Brabants trekpaard.Enig mooie wandeling langsheen privaat domein en Steenhoutbos.Het prachtig, glooiend Pajottenland met zijn kale akkers die destijds door de robuuste nakomelingen van BRILLANT werden bewerkt.

 steenhoutbos-1

6- 9- 13- 16- 20- 25- 32-km

Voor de 27ste editie van de Brillanttochten trachten wij de wandelaar opnieuw te verwennen. Deze keer wordt er geopteerd om richting Denderwindeke te trekken. We bieden de wandelaars het voorrecht om een nieuw stukje natuur via privédomein en Steenhoutbos te ontdekken. Een oase van rust. Het glooiend landschap staat op zijn beurt dan borg voor de nodige panoramische vergezichten. Het zal zeker genieten zijn van dit unieke stukje Pajottenland.

denderwindekeHet parcours van 6 en 9 km slingeren zich doorheen Vollezele. Vanaf 13 km wordt er dan naar Denderwindeke gestapt.

 

 

 

 

congoberg

 

 

Op hun terugweg krijgen de wandelaars, als toemaatje, de kuitenbijter “Congoberg” onder de wandelschoen geschoven. Er zal zoveel mogelijk worden getracht om voor de onverharde stukken verharde alternatieven aan te bieden.

 


 

Editie 2015

 

Uitslagen op de website van Wandelsport Vlaanderen